Surkåls historie

Danskerne har dyrket grøntsager siden tidernes morgen, og især kålen har spillet en vigtig rolle for vores sundhed gennem årene. Engang reddede den os fra underernæring og vitaminmangel, nu skal den sikre os mod livsstilssygdomme. I gamle dage blev fermentering af kål brugt til at gøre den langtidsholdbar og mange havde en stor tønde med surkål stående et køligt sted. Senere er fermentering af grøntsager gået i glemmebogen i Danmark, da varmebehandling og andre type konservering blev populære. I Tyskland og Polen har de der i mod holdt fast i traditionen om end typisk i varmebehandlet form til anvendelse i sammenkogte retter eks. med flæskekød.

Den første “super raw food”

På alle de store søfartsekspeditioner siden 1500-tallet har skørbug kostet tusindvis af søfolk livet. I 1768 krydsede Kaptain James Cook Stillehavet med bl.a. 7860 pund surkål som proviant. Da han tre år senere vendte tilbage til England, havde ikke en eneste af hans mænd fået skørbug. Det var aldrig set før. Man kendte ikke til begrebet vitaminer på det tidspunkt, men nøglen var ganske enkelt sauerkrauts høje indhold af C vitamin.

Image module